PICi kiállítás

Mikor egy fotó a minden

A Peter Cerny Alapítvány koraszülöttmentő munkatársai 25 éve minden általuk ellátott újszülöttet lefényképeznek – mindez része a felépülésben nagy szerepet játszó érzelmi támogatásnak.

 Ez alatt a negyed évszázad alatt körülbelül 25 ezer ilyen helyben előhívott fotó készült. Hogy miért van szükség arra, hogy a sokszor egy tenyérben elférő és rossz állapotban lévő kisbabákat lefényképezzék?

“A koraszülött mentésben nagy hatása van a stresszoldásnak, a Cerny vezetése folyamatosan keresi ehhez a lehetséges eszközöket – magyarázza Dr. Kőhalmi Ferenc orvos, aki pont 25 éve tagja a Cerny csapatának, és maga is több száz ilyen képet készített. – Még az életveszélyben lévő gyerekeket is lefényképezzük. Ezekkel a fotókkal is segíteni próbálunk a szülőknek, hogy sikerüljön feldolgozni mindazt, ami velük történik. Van, hogy napokig nem látják a koraszülött osztályokra kerülő gyerekeket a rémálomszerű események után. A kép sokszor annak is a bizonyítéka, hogy a kisbaba tényleg megszületett, ilyen állapotban még ezt is nehéz elhinni.”