PICi kiállítás

PICi kezdetek

A 800 grammos babával és édesanyjával a János kórház PIC III-as osztályán találkoztam. 3 hete született, jelenleg CPAP légzéstámogatásra van szüksége, és még hátra van 5-6 hét, amíg biztonságban elhagyhatják a kórházat. A baba napról napra erősödik, és a szülei nagyon büszkék rá.

A koraszülött kisbabák attól függően, mennyire korán érkeztek erre a világra, mindenképpen hosszabb kórházi kezelést igényelnek. Az extrém koraszülött kisbabáknak gyógyulásukhoz segítségre, gondozásra, ápolásra, fokozott figyelemre van szükségük, ezen belül légzéstámogatásra és az inkubátor óvó védelmére. Ezeken az osztályokon a babák folyamatos felügyelet alatt, mindennapos vizsgálatok mellett fejlődhetnek.

Az édesanyák sokszor hónapokat töltenek kórházban, hogy a babájuk közelében lehessenek. Kutatások bizonyítják, hogy a szoros testkontaktus segíti a csecsemők fejlődését. Korábbi kutatások rávilágítottak arra, hogy a 33. terhességi hét előtt született kisbabáknál gyermek- és kamaszkorban több értelmi- és magatartásbeli probléma léphet fel.

A kanadai Quebec városában működő Laval Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a képes-e a kengurumódszer megelőzni ezeket a problémákat. 15 éves korukban hasonlítottak össze 18 inkubátorban elhelyezett koraszülöttet, 21 olyan koraszülöttet, akiken átlagosan 29 napon keresztül alkalmazták az úgynevezett kenguru módszert, valamint kilenc időre született csecsemőt. Az eredmények megmutatták, hogy a serdülő korba lépett kengurus csoport hasonló volt, mint az időre születettek. Ezért a kórházak nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az arra egészségügyileg alkalmas baba a lehető legtöbbet lehessen az édesanyja mellkasán.

A Veszprémi kórház koraszülött osztályán már a normál születésű babák méretéhez közelítő csöppségeket fotóztunk. Ők már túl vannak a nehezén és hamarosan elhagyhatják a kórházat.